Iolaus spelas av:
Michael Hurst
Dean O'Gorman.

Hercules
Iolaus

Iolaus

Iolaus är Hercules bäste vän genom vått och torrt, och varit så i många år. Hur många är inte säkert men den mest spridda uppfattningen är att de var kompisar som barn för att sedan glida ifrån varandra under tonåren och återigen bli bästa vänner under deras skoltid hos kentauren Cheiron.

Iolaus hade en tuff uppväxt, han blev aldrig riktigt accepterad av sin far som tyckte att han var för liten för att någonsin kunna bli en mäktig krigare som han själv. Istället så levde Iolaus mer eller mindre på gatan där han överlevde genom inte allt för ärliga metoder. När han så en dag åkte fast så fick han chansen att välja mellan att åka i fängelse eller att lära sig disciplin i Cheirons skola, där han givetvis valde det senare.

Iolaus har nästan alltid humöret på topp och är full av energi. Han pratar mycket och gärna om vad som helst, och är inte sen av att njuta av livets goda sidor så som god mat och vackra kvinnor.

Mytologi
I mytologin så har Iolaus (ev. Iolous) på sätt och viss många roller. På en och samma gång så är han Herkules bäste vän, brorson och kusk, och i vissa versioner även en av han älskare. Dessutom var han vid Herkules sida och bistod honom med att dräpa hydran, ett av de tolv storverken.

Han var även den man som tände på bålet som befriade Herkules från den olidliga smärta han drabbades av när hans fru Deianeira gav honom en skjorta dränkt med förgiftat blod. Herkules fick då stiga upp som full gud på Olympos och som tack för allt så hämtade han Megara (hans första fru som han själv dödat) tillbaka till livet och skänkte henne som fru åt Iolaus.

Efter sin väns ”död” så var det Iolaus som reste Herkules stoder till minne för en av Greklands största och mest hyllade hjältar. Iolaus själv dyrkades som en hjälte i sin egen rätt i Thebe.

Den mytologiske Iolaus namn ska uttals aj-o-lej-öss (eng: eye-o-lay-us), medan seriens Iolaus heter io-l-öss (eng. ee-oh-lus).

YH
Iolaus har lämnat sina dagar som tjuv bakom sig och för var dag som går så växer hans vänskap med Jason, Lilith och framför allt Hercules. Även då han har det kämpigt med den teoretiska delen av skolan men lyckas ändå hålla kvar vid sin nya väg.

Filmerna
Iolaus gifter sig med Ania och får barn men blir tyvärr kort därefter änkling. (Det är brist på information om vad som hände med Iolaus familj men en spridd vanlig uppfattning fansen emellan är att hans fru dog i barnsäng med deras andra son, och att han förlorade sin första son några år efter det. Därefter tillbringade han en tid i fjärran Östen där han utvecklade sin stridskonst.)

HTLJ
Till att börja med så håller sig Iolaus för det mesta hemma i Thebes men följer gärna med Hercules ut på äventyr ibland. Men med tidens gång så är han hemma mer sällan och tillägnar istället sitt liv åt att vara vid Hercules sida och kämpa tillsammans med honom.

XWP
Iolaus har varit med i två avsnitt av Xena; Prometheus och The Quest.

Annan fakta - Varning för spoilers!

Iolaus har dörr fyra gånger i HTLJ:
* Amazon Women: Iolaus får en kniv i buken av en amazon och dör i Hercules armar. Han kommer tillbaka till livet när Hercules tvingar Zeus att vrida tillbaka tiden.
* The Wrong Path: Iolaus blir förvandlad till sten av Hon-deomenen men förvandlas tillbaka när Hercules dödar henne.
* Not Fade Away: Iolaus blir slagen till döds av en omänsklig kvinna av eld sänd från Hera när han vägrar tala om var Hercules befinner sig. Hercules gör en överenskommelse med Hades om att få Iolaus tillbaka om han dödar eldväsendet.
* Faith: Hercules och Iolaus är i Sumeria och Iolaus offrar sig själv genom att slänga sig i vägen för en kniv som var tänkt att träffa Nebula. Den här gången lyckas Hercules inte få tillbaka honom. Det dröjer (uppskattningsvis) ett år innan har får livet åter (Revelations) genom att han visar för ärkeängeln Michael att han hör hemma vid Hercules sida.

Iolaus är för det mesta en kvinnokarl som verkar ha en kvinna i varje by, men det finns några stycken han fastnad mer för än andra.

*Ania, hans fru.
*Dirce, prinsessan, tillika advokaten, som blivit en återkommande flört.
*Niobe, drottningen över Attica
*Nebula, pirat och drottning över Sumeria.